Nieuws

Econobis in bedrijf - Energiecoöperaties bouwen eigen ICT omgeving -

12 juni 2018

“De fase van praten is nu echt voorbij, Econobis is operationeel. Het is heel mooi dat ik niet meer hoef te vertellen dat het een goed systeem wordt. Nu kunnen we laten zien dat het werkt,” aldus René. “Het systeem draait al bij tien coöperaties, bij een aantal in test en bij sommigen is Econobis daadwerkelijk in bedrijf.

-Energiecoöperaties bouwen eigen ICT omgeving-

“Ik ben tevreden,” zegt René van Vliet als we hem vragen naar de stand van zaken van Econobis. René is projectleider van Econobis. Econobis is de ICT-omgeving die energiecoöperaties ondersteunt met hun leden-, leningen- en postcoderoosadministratie, rapportages, communicatie en projectadministratie, en die tevens aan alle wettelijke eisen voldoet. Alle duurzame energiecoöperaties kunnen vanaf half-eind juni gebruik maken van het online platform.

“De fase van praten is nu echt voorbij, Econobis is operationeel. Het is heel mooi dat ik niet meer hoef te vertellen dat het een goed systeem wordt. Nu kunnen we laten zien dat het werkt,” aldus René. “Het systeem draait al bij tien coöperaties, bij een aantal in test en bij sommigen is Econobis daadwerkelijk in bedrijf. De data van Windpower Nijmegen en Energiek Schiedam is bijvoorbeeld al omgezet van hun oude systeem naar Econobis”

Binnen budget
Econobis is binnen budget en met slechts een kleine tijdsoverschrijding gebouwd. “In eerste instantie zouden we eerst alle modules maken en daarna gaan testen. Dan was alles wel eerder klaar geweest, maar dan hadden we pas veel later de fouten eruit kunnen halen. Nu hebben we steeds een module gebouwd en vervolgens heel breed getest. Op het moment dat de fouten eruit waren zijn we verder gegaan met de volgende module. Zo konden we sneller een beter product afleveren.”

Energiebesparing
De eerste module van de coöperatieve ICT-omgeving die klaar was, is de ‘klantreis’ voor energiebesparing, waar de coöperaties DeA en ValleiEnergie op dit moment al mee werken. Deze klantreis; vanaf het eerste contact tot inventariseren waar de werkelijke behoefte zit op het gebied van besparing, tot aan een gesprek met een energiecoach, en uiteindelijk een offerte van een lokale leverancier, wordt ondersteund door Econobis. Alles is daarin gemakkelijk en goed te registreren.

Econobis ondersteunt als extra optie ook het zogenaamde ‘Hoomdossier’. Daarin kan een bewoner zelf alle energiebesparingsmaatregelen in zijn of haar woning invoeren en bijhouden. Zo is eenvoudig te bepalen welke maatregelen nog meer mogelijk zijn en wat daarvan het effect is en de terugverdientijd. Het Hoomdossier is ook een hulpmiddel waarmee de energiecoach van een coöperatie bewoners goed kan adviseren. Het Hoomdossier is gemaakt in samenwerking met de Haarlemse energiecoöperaties Garenkokerskwartier en DE Ramplaan en de gemeente Haarlem

Participatieadministratie
Bij Energiek Schiedam en DeA loopt op dit moment een pilot voor de module van de postcoderoosadministratie. De gebruikers zijn tevreden. Deltawind gaat binnenkort over op Econobis voor hun participatie-administratie voor de obligaties en rente uitkeringen. Dat betekent dat de komende 15 jaar ook de participaties van windpark Krammer, waar miljoenen euro’s in omgaan, via Econobis geadministreerd zullen worden.

Coöperaties hebben deze module zelf uitgewerkt. Medewerkers uit de praktijk hebben nagedacht over alle functionaliteiten die nodig zijn. Onze gebruikers weten wat ze nodig hebben, en dat zit nu in Econobis. Dat geeft mij het vertrouwen dat het klopt wat we maken.”

Boekhouden en meer
Econobis bouwt verder aan een facturatiemodule waarmee facturen opgemaakt en verstuurd kunnen worden. Als extra optie komt ook een koppeling met een boekhoudpakket beschikbaar, waarin onder meer betalingen aan verzonden facturen worden gematcht en waarmee de jaarrekening kan worden opgemaakt. Voor het gebruik van het boekhoudprogramma-moet wel extra betaald worden.

Verder wordt gewerkt aan de mogelijkheid om verschillende coöperaties in één Econobis-omgeving te laten werken. Dat kan handig zijn wanneer een coöperatie met verschillende rechtspersonen en/of entiteiten werkt. Daarnaast wordt er een ledenportal gemaakt waarin coöperatieleden kunnen inloggen en hun gegevens kunnen inzien. Tenslotte komt er een iDeal koppeling om betalingen eenvoudig te laten verlopen.

Tarieven
De tarieven voor het gebruik van Econobis zijn inmiddels vastgesteld. Om het systeem voor alle coöperaties toegankelijk te maken is er een gedifferentieerde tariefstructuur bedacht. Grote en kapitaalkrachtige coöperaties betalen meer per lid dan kleine deelnemers met maar weinig leden. De tarieven variëren van 1,5 euro tot 5 euro per coöperatielid per jaar. Deelnemers aan Econobis zijn daarmee ook lid van coöperatie Ecode, de eigenaar van Econobis.

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen binnenkort weer webinars over Econobis volgen. Meer info, mail René van Vliet: rene.vanvliet@duurzameenergie.org

Zie ook https://www.duurzameenergie.org/econobis