Nieuws

Coöperaties kunnen Europa van energie voorzien

08 februari 2017

De Europese Commissie erkent in haar recentelijk gepubliceerde Clean Energy Package dat duurzame energie-initiatieven, zoals coöperaties, een zeer belangrijke rol zullen spelen in de Eurpese Energietransitie. Dit kan een potentiele game changer zijn voor zowel de mensen als energie-initiatieven in Europa.

De Europese Commissie publiceerde op 30 november 2016 een serie voorstellen om de energiemarkt te vernieuwen. De nieuwe regels, ook wel EU’s “winter package” genoemd, zet een lijn uit waarbij efficienty op de eerste plek wordt gezet en de EU wereldleider blijft op het gebied van hernieuwbare energie. Opvallend is dat de consument centraal wordt gezet in de Europese energiemarkt. Op zich kun je er vraagtekens bij zetten of het pakket in z’n geheel in staat is om deze doelen te behalen, maar een ding staat vast: het stelt bouwstenen op voor een specifiek wettelijk kader, zodat gemeenschappen kunnen deelnemen aan het energiesysteem zonder te worden gehinderd door regels die zijn bedoeld voor de oude, gecentraliseerde fossiele energiebronnen.

Lees het gehele artikel (in het Engels)