Nieuws

ODE Decentraal bezoekt pelletsfabriek Ecopower België

Liesje Harteveld
13 januari 2017

ODE Decentraal bezocht afgelopen woensdag samen met een groep leden en andere belangstellenden de houtpelletsfabriek van duurzame energiecoöperatie Ecopower in het Belgische Ham.

 

 

 

 

 

 

Ecopower gaf tijdens het bezoek van ODE Decentraal een presentatie over hun coöperatie en hoe zij zo groot zijn geworden. Daarnaast vertelden ze alles over het hoe en waarom van hun houtpelletsfabriek. In de pelletsfabriek produceert Ecopower op een zo duurzaam mogelijke wijze houtpellets voor pelletkachels en -ketels.
De deelnemers genoten van de interessante rondleiding door de fabriek. Techneuten konden hun hart ophalen, want de medewerkers van Ecopower lichtten alles uitgebreid toe.

Volgens Ecopower zijn de houtpellets de meest verantwoorde hernieuwbare warmtebron. Ze hebben een hoog rendement en een lage uitstoot. Bovendien komt het hout voor hun houtpellets uit duurzaam beheerde bossen binnen een straal van 150 kilometer van de fabriek.

De Belgische coöperatie Ecopower is met 49.000 coöperanten de grootste duurzame energiecoöperatie van Europa. Ze hebben verschillende installaties waarmee ze duurzame energie opwekken: een kleine waterkrachtcentrale van 100 kW, voor 5,5 MW zonne-energie, opgewekt op privédaken, scholen en overheidsgebouwen. Hun windmolens hebben samen een vermogen van 42 MW. Daarnaast heeft de coöperatie een eigen houtpellets- en –brikettenfabriek in Ham, net over de grens in Belgisch Limburg. Deze fabriek is goed voor 40.000 ton pellets per jaar = 200 GWh.

Ecopower wil haar ecopellets ook in Nederland verkopen, daarvoor zoeken zij samenwerking met Nederlandse coöperaties. Neem contact op voor meer informatie.